Naturalne substancje chemiczne

Co łączy owoce, warzywa i konopie? Flawonoidy. Obejrzyj ten materiał i poznaj funkcje flawonoidów. Dowiedz się też, jakie inne związki chemiczne wpływają na smak i aromaty konopi.

Wyświetl transkrypcję

00:05

Niniejszy materiał służy wyłącznie

00:06

celom edukacyjnym i informacyjnym.

00:09

Nie stanowi zachęty do używania

00:11

konopi, łamania prawa

00:12

ani stosowania substancji zakazanych.

00:14

Autorzy nie promują żadnych

00:16

działań sprzecznych z przepisami.

00:18

Materiał nie stanowi

00:19

porady prawnej ani medycznej.

00:21

Odbiorcy powinni zapoznać się z

00:23

obowiązującymi przepisami

00:25

na terenie swojego kraju.

00:29

W konopiach odkryto ponad 500

00:31

naturalnych związków chemicznych

00:32

pochodzenia roślinnego.

00:35

Wśród nich znajdują się kannabinoidy i

00:38

terpeny, a także wiele mniej znanych

00:42

związków, takich jak flawonoidy,

00:44

estry, laktony, ketony i inne.

00:53

Tak jak w muzyce każdy instrument

00:55

odpowiada za indywidualny dźwięk,

00:57

a dopiero połączone tworzą

00:58

orkiestrę, tak w konopiach wszystkie

01:01

substancje czynne współdziałają,

01:03

tworząc harmonijną całość.

01:08

Dużą część tej orkiestry

01:09

stanowią flawonoidy.

01:12

Flawonoidy to różnorodna

01:14

grupa fitoskładników

01:15

występujących w wielu owocach,

01:17

warzywach, a także w konopiach.

01:20

Są one w dużej mierze odpowiedzialne

01:22

za intensywne kolory, takie jak

01:24

głębokie odcienie fioletu czy

01:26

wyrazista czerwień, które można

01:28

znaleźć w kwiatach, owocach i

01:30

liściach roślin, w tym konopi.

01:36

Są również znane z tego, że wzbogacają

01:38

smak roślin i uważa się, że pełnią

01:40

podobną rolę w przypadku konopi.

01:43

Flawonoidy, które występują

01:44

głównie lub wyłącznie w konopiach,

01:47

nazywane są kannaflawonoidami.

01:52

Flawonoidy pełnią także szeroki zakres

01:54

innych funkcji w roślinie.

01:56

Pomagają regulować wrażliwość

01:58

na poziomy światła, wspierają

01:59

mechanizmy wzrostu

02:01

oraz przyciągają zapylające owady.

02:07

W wielu aspektach to właśnie

02:09

flawonoidom zawdzięczamy wyjątkowe

02:11

cechy sensoryczne, które rozpoznajemy

02:13

i doceniamy w kwiatach konopi.

02:19

Kolejną grupą związków aromatycznych

02:21

które mają kluczowe znaczenie dla

02:23

smaku i aromatu konopi, są estry.

02:26

Estry często porównywane są

02:27

do terpenów, ponieważ nadają

02:29

słodkie, owocowe aromaty.

02:34

Przyczyniają się również do

02:35

bardziej złożonych zapachów,

02:37

szczególnie w odmianach z nutami

02:38

banana, truskawki czy ananasa.

02:44

Badania wykazały, że estry mogą

02:46

zwiększać funkcjonalność receptorów

02:48

kannabinoidowych, a nawet zmieniać

02:50

profil aromatyczny terpenów.

02:55

Następne na liście są

02:56

laktony i ketony.

02:58

Laktony to organiczne związki

03:00

chemiczne, powszechnie stosowane w

03:02

przemyśle zapachowym i spożywczym do

03:04

tworzenia klasycznych, syntetycznych

03:06

zapachów, takich jak kokos.

03:08

Generują kremowe, maślane i

03:10

serowe aromaty, a czasem bardziej

03:12

złożone nuty owocowe,

03:13

takie jak kokos czy marakuja.

03:16

W konopiach, jak dotąd,

03:17

zidentyfikowano tylko

03:19

jeden rodzaj laktonu.

03:23

Ketony to naturalnie występujące

03:25

związki chemiczne,

03:26

które mogą przyjmować różne formy,

03:28

od cukrów po alkohole.

03:32

W konopiach ketony pomagają tworzyć

03:35

złożone nuty owocowe, współdziałając

03:37

z terpenami i innymi związkami.

03:39

Na przykład niektóre ketony nadają

03:41

genetyce konopi smak przypominający

03:43

banana, podczas gdy inne generują

03:46

ziołowe, ziemiste aromaty.

03:57

Podczas tej podróży przez świat

03:59

naturalnych związków chemicznych

04:01

poznaliśmy jak terpeny, flawonoidy,

04:03

ketony, laktony i estry wpływają na

04:06

smak i aromat konopi, a także jak

04:09

kształtują ich wyjątkowe

04:10

cechy sensoryczne.