Naturalne substancje chemiczne
Co łączy owoce, warzywa i konopie? Flawonoidy. Obejrzyj ten materiał i poznaj funkcje flawonoidów. Dowiedz się też, jakie inne związki chemiczne wpływają na smak i aromaty konopi.
00:05
Niniejszy materiał służy wyłącznie
00:06
celom edukacyjnym i informacyjnym.
00:09
Nie stanowi zachęty do używania
00:11
konopi, łamania prawa
00:12
ani stosowania substancji zakazanych.
00:14
Autorzy nie promują żadnych
00:16
działań sprzecznych z przepisami.
00:18
Materiał nie stanowi
00:19
porady prawnej ani medycznej.
00:21
Odbiorcy powinni zapoznać się z
00:23
obowiązującymi przepisami
00:25
na terenie swojego kraju.
00:29
W konopiach odkryto ponad 500
00:31
naturalnych związków chemicznych
00:32
pochodzenia roślinnego.
00:35
Wśród nich znajdują się kannabinoidy i
00:38
terpeny, a także wiele mniej znanych
00:42
związków, takich jak flawonoidy,
00:44
estry, laktony, ketony i inne.
00:53
Tak jak w muzyce każdy instrument
00:55
odpowiada za indywidualny dźwięk,
00:57
a dopiero połączone tworzą
00:58
orkiestrę, tak w konopiach wszystkie
01:01
substancje czynne współdziałają,
01:03
tworząc harmonijną całość.
01:08
Dużą część tej orkiestry
01:09
stanowią flawonoidy.
01:12
Flawonoidy to różnorodna
01:14
grupa fitoskładników
01:15
występujących w wielu owocach,
01:17
warzywach, a także w konopiach.
01:20
Są one w dużej mierze odpowiedzialne
01:22
za intensywne kolory, takie jak
01:24
głębokie odcienie fioletu czy
01:26
wyrazista czerwień, które można
01:28
znaleźć w kwiatach, owocach i
01:30
liściach roślin, w tym konopi.
01:36
Są również znane z tego, że wzbogacają
01:38
smak roślin i uważa się, że pełnią
01:40
podobną rolę w przypadku konopi.
01:43
Flawonoidy, które występują
01:44
głównie lub wyłącznie w konopiach,
01:47
nazywane są kannaflawonoidami.
01:52
Flawonoidy pełnią także szeroki zakres
01:54
innych funkcji w roślinie.
01:56
Pomagają regulować wrażliwość
01:58
na poziomy światła, wspierają
01:59
mechanizmy wzrostu
02:01
oraz przyciągają zapylające owady.
02:07
W wielu aspektach to właśnie
02:09
flawonoidom zawdzięczamy wyjątkowe
02:11
cechy sensoryczne, które rozpoznajemy
02:13
i doceniamy w kwiatach konopi.
02:19
Kolejną grupą związków aromatycznych
02:21
które mają kluczowe znaczenie dla
02:23
smaku i aromatu konopi, są estry.
02:26
Estry często porównywane są
02:27
do terpenów, ponieważ nadają
02:29
słodkie, owocowe aromaty.
02:34
Przyczyniają się również do
02:35
bardziej złożonych zapachów,
02:37
szczególnie w odmianach z nutami
02:38
banana, truskawki czy ananasa.
02:44
Badania wykazały, że estry mogą
02:46
zwiększać funkcjonalność receptorów
02:48
kannabinoidowych, a nawet zmieniać
02:50
profil aromatyczny terpenów.
02:55
Następne na liście są
02:56
laktony i ketony.
02:58
Laktony to organiczne związki
03:00
chemiczne, powszechnie stosowane w
03:02
przemyśle zapachowym i spożywczym do
03:04
tworzenia klasycznych, syntetycznych
03:06
zapachów, takich jak kokos.
03:08
Generują kremowe, maślane i
03:10
serowe aromaty, a czasem bardziej
03:12
złożone nuty owocowe,
03:13
takie jak kokos czy marakuja.
03:16
W konopiach, jak dotąd,
03:17
zidentyfikowano tylko
03:19
jeden rodzaj laktonu.
03:23
Ketony to naturalnie występujące
03:25
związki chemiczne,
03:26
które mogą przyjmować różne formy,
03:28
od cukrów po alkohole.
03:32
W konopiach ketony pomagają tworzyć
03:35
złożone nuty owocowe, współdziałając
03:37
z terpenami i innymi związkami.
03:39
Na przykład niektóre ketony nadają
03:41
genetyce konopi smak przypominający
03:43
banana, podczas gdy inne generują
03:46
ziołowe, ziemiste aromaty.
03:57
Podczas tej podróży przez świat
03:59
naturalnych związków chemicznych
04:01
poznaliśmy jak terpeny, flawonoidy,
04:03
ketony, laktony i estry wpływają na
04:06
smak i aromat konopi, a także jak
04:09
kształtują ich wyjątkowe
04:10
cechy sensoryczne.